‘We gaan niet alleen maar lekkere dingen eten’

Fanny Schouten in Parijs

‘We gaan niet alleen maar lekkere dingen eten’

Ik zat rustig in de trein onderweg naar Parijs – waar een moeder tegen haar dochter zei dat ze niet alleen maar lekkere dingen zouden gaan eten. Deze opmerking bleef me bij, want ik snap echt niet waarom je vieze dingen zou willen eten.

 

Niet-lekkere dingen?

Waarschijnlijk ging dit gezin naar een feest of verjaardag waarbij allemaal lekkere dingen op tafel zouden komen (lees: taart, chips, nootjes). Daarnaast staat er vaak ook iets van rauwkost op tafel om het ongezonde een beetje te compenseren, wat over het algemeen vooral bij de dames populair is. Van jongs af aan leren we dat suiker ‘iets lekkers’ is en groente ‘iets gezonds’. Je eet braaf je dagelijkse drie maaltijden en krijgt dan tussendoor een koekje of snoepje. Door het ongezonde eten als lekker te bestempelen en het gezonde als iets wat je eenmaal moet eten, stimuleer je kinderen natuurlijk niet echt om van groentes en fruit te gaan houden. In mijn kindertijd stond er negen van de tien keer een maaltijd met aardappels, groente en vlees op het menu – zoals in een gemiddeld gezin. Alleen kon ik dat lang niet altijd waarderen, want je eet toch veel liever pizza?! De dagen dat er friet met een kroket of een Chinese rijsttafel op tafel stond was het pas feest.

 

Elke maaltijd is een feestje

Eigenlijk zou je van elke maaltijd een feestje moeten kunnen maken. Waarom zouden groentes niet net zo lekker kunnen zijn als pizza? Of bijna net zo lekker? 😉 Enkele tips:

  • Leer kinderen van jongs af aan dat elke maaltijd een feestje is. Gezond eten is goed voor lichaam en geest en ze hebben er hun leven lang iets aan. Zie het als beste kado wat je ze kunt geven. En natuurlijk mag frietdag ook gewoon blijven.
  • Kook eens een gezonde maaltijd samen met iemand anders. Alle liefde die je aan een maaltijd toevoegt proef je terug
  • Ga experimenteren met kruiden en lekkere (zelfgemaakte) sauzen. Je kan broccoli elke keer anders laten smaken door deze anders te bereiden.
  • Giet je ongezonde maaltijd eens in een gezonder jasje. Maak je pizza eens helemaal zelf (zonder de meestal aanwezige onnodige toevoegingen) of deze groentelasagne (met courgetteslierten in plaats van lasagnebladen).

 

Niet gevonden wat je zocht?