Vlees eten is óók een keuze

Varkens - Genneper Hoeve

Vlees eten is óók een keuze

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik omga met het feit dan ik flexi-vegan eet en andere mensen vlees. Dat blijkt altijd een gevoelige vraag met gevoelige antwoorden, ook voor mijzelf. Wanneer je plantaardig gaat eten moet je je vaak ‘verantwoorden’ aan vleeseters, want je krijgt er altijd vragen over. Met dit artikel wil ik je duidelijk maken dat vlees eten ook een keuze is die je zou moeten kunnen verantwoorden.

 

Kippen - Genneper Hoeve
Kippen – Genneper Hoeve

 

Dierenleed

Mijn hart breekt wanneer ik lees over de zoveelste stalbrand van dit jaar. In 2017 zijn er 229.000 dieren omgekomen, dit jaar is de teller al boven de 225.000 dieren uitgekomen en het jaar is nog niet eens voorbij (bron). Eigenlijk stelt dit nog niks voor als je je bedenkt dat ‘we’ in Nederland gemiddeld per persoon ruim 1100 dieren eten in ons leven (bron).

Alhoewel we in Nederland het allemaal best goed doen in bio-industrie vergeleken met de rest van de wereld, is er bij ons ook zeker nog ruimte voor verbetering. Daarbij komt het meeste vlees dat we eten uit het buitenland, dat over het algemeen goedkoper zal zijn met slechtere leefomstandigheden. Vaak wordt er nog gekozen voor kwantiteit boven kwaliteit, denk aan dagelijks vlees eten met één ster in plaats een keer per week biologisch eten.

 

Klaprozen - Genneper Hoeve
Klaprozen – Genneper Hoeve

 

Argumenten om vlees te eten

Mocht een gesprek met iemand komen tot het niet eten van dieren, dan gebeurt er altijd iets bijzonders: mensen gaan aan mij vertellen dat ze niet zoveel vlees eten. Ik vraag me altijd af waarom mensen dat doen, aangezien ik niet zoveel met die informatie kan. Ik zou nooit meer echt achter vlees eten kunnen staan, maar ik zal je ook niet zeggen dat je iets niet mag of moet doen. Dat gezegd hebbende, ik hoor en lees veel (onzin)argumenten om wel vlees te eten.

  • Een persoon kan geen verschil maken. Dat klopt helemaal, alleen is een groep mensen een samenstelling van meerdere individuen. Samen maak je het verschil.
  • Vegetarisch smaakt vies. Aan nieuwe smaken moet je soms even wennen, wat niet wil zeggen dat het niet lekker is. Wanneer ik nu vlees proef, zal ik er niet meer zo van kunnen genieten.
  • Laten we eerst het overbevolkingsprobleem oplossen. Wie offert zichzelf op? Je gaat niet zomaar de halve wereldbevolking omleggen. We kunnen met z’n allen genoeg eten als we overgaan op (grotendeels) plantaardige voeding.
  • We zijn geboren vleeseters. Dat een grote groep iets al lange tijd op een bepaalde manier doet, wil nog niet per se zeggen dat het goed is (denk aan: discriminatie, vrouwonderdrukking, slavernij, oorlog).
  • Zonder vleeseters zouden er geen koeien, kippen, et cetera bestaan. Geboren worden om opgegeten te worden is niet per definitie beter dan niet geboren worden.
  • Er is maar één mogelijk argument om vlees te eten: je vindt het te lekker om te laten staan. Uitzonderingen daar gelaten voor mensen die door vele allergieën/ziektes beter wel vlees kunnen eten.

 

Koeien - Genneper Hoeve
Koeien – Genneper Hoeve

 

Vlees eten is een keuze

Om maar meteen duidelijk te zijn: vlees eten is een keuze, net als dat veganistisch eten een keuze is. Laat daar geen twijfel over mogelijk zijn. Het ene wordt je met de paplepel ingegoten en het andere is iets wat je jezelf aanleert. Wat mij betreft heb je twee opties:

  1. Je weet wat er allemaal gebeurt in de bio-industrie en kiest er bewust voor om hier wel aan bij te dragen. Je beseft je dat er dieren doodgemaakt worden om opgegeten te worden en je vindt dit wel oké. Oplossing: flexitarisch eten.
  2. Je weet wat er allemaal gebeurt in de bio-industrie en kiest er bewust voor om hier niet aan bij te dragen. Je beseft je dat er dieren doodgemaakt worden om opgegeten te worden en je vindt dit niet oké. Oplossing: veganistisch of vegetarisch eten.

 

Maak de keuze om op een bepaalde manier te eten bewust. 💡

Niet gevonden wat je zocht?