Fanny Schouten

Tips voor een gelukkiger leven

‘Wat zie je er stralend uit!’ is iets wat ik de laatste maanden vaker heb gehoord. Ik voel me niet alleen anders, anderen zien het dus ook. Aangezien mensen vaker vragen waarom ik er anders uit zie, wil ik graag mijn tips voor een gelukkiger leven met jullie delen.

 

Leven is jezelf ontwikkelen

De laatste anderhalf jaar heb ik veel geleerd over mezelf: ik werd overspannen en ging op onderzoek naar wat mijn autisme voor mij betekend in mijn dagelijkse leven. Doordat ik een tijd geen betaalde baan heb gehad, heb ik in alle rust kunnen nadenken en praten over wat ik wil in mijn leven.

 

Mijn tips voor een gelukkiger leven

 1. Ga praten met iemand
  Je hoeft en kan niet alles alleen doen in het leven. Zoek (professionele) hulp en praat over alles wat je dwarszit. Het voordeel van professionele hulp is dat je ‘egoïstisch’ alleen over jezelf mag praten en dat er duidelijke afspraken op bepaalde momenten staan.
 2. Durf jezelf te zijn
  Vroeger dacht ik altijd dat ik niet goed was zoals ik was. Bepaalde karaktereigenschappen en hobby’s hield ik geheim en deelde ik met bijna niemand. Pas op het moment dat ik deze ging delen, kon ik echt connecties en gesprekken aangaan met mensen. Ja, ik hou onder andere van Harry Potter en ben gek op Disney – mocht je er problemen mee hebben, dan is dat niet mijn probleem.
 3. Leer van jezelf te houden
  Wanneer je niet van jezelf kunt houden, zal het voor andere mensen ook moeilijk zijn om van jou te houden. Jezelf volledig kunnen omarmen is het mooiste kado dat je je zelf kunt geven.
 4. Leer houden van wat je hebt in je leven
  Het is erg makkelijk om je te focussen op de negatieve dingen in je leven en wat er allemaal ontbreekt. Soms moet je even beseffen dat je lieve vrienden en/of familie, een mooie baan of een geweldige hobby hebt. Probeer jezelf eraan te herinneren door bijvoorbeeld foto’s op te hangen van mooie momenten of hou een dagboek bij.
 5. Leer dat je gevoelens er mogen zijn
  Wanneer je accepteert dat je je op een bepaalde manier voelt, kan je het loslaten. Je mag rondspringen van blijdschap, tranen met tuiten huilen of even boos zijn om alles om je heen. Daarna kan je weer verder.

 

Heb jij nog mooie tips voor dit rijtje? En ben je gelukkig met je eigen leven? 🙂

Blog delen:

5 reacties

 1. Lieve Fanny

  Wat geweldig om te lezen dat je zo gegroeid bent en jouw levenswijsheid wil delen.

  Leven is groeien met vallen en opstaan.
  Dank en veel liefs xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *