De sticky date pudding is voor Nederlanders niet zo’n heel bekend fenomeen. Deze cake komt oorspronkelijk uit Engeland en wordt vaak geserveerd met een warme karamelsaus. Mijn recept voor deze vegan sticky date is al meer dan lekker genoeg zonder een sausje. Doordat er zoveel dadels inzitten, zal er veel smaak zitten aan dit gerechtje. Serveer je deze cake (lauw)warm als dessert? Dan zijn een bolletje vanille-ijs en een toef slagroom zeker een aanrader.
Sticky date
Porties 12 stukken
Ingrediënten
Ingrediënten
- 175 gram dadels in stukjes gesneden
- 80 gram zonnebloemolie
- 100 gram ongezoete appelmoes
- 100 gram sojamelk
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 175 gram speltmeel
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel chaikruiden
Overig
- 20x20 centimer bakvorm of andere vorm(pjes) naar keuze
Instructies
- Breng 150 milliliter water aan de kook en haal van het vuur af, laat hier de dadels ongeveer 10 minuten in weken. Prak vervolgens de dadels nog iets fijner.
- Warm de oven voor op 180 graden. Vet je bakvorm(en) in en/of bedek ze met bakpapier.
- Meng de natte ingrediënten: zonnebloemolie, appelmoes en sojamelk.
- Meng de droge ingrediënten: kokosbloesemsuiker, meel, chaikruiden, baking soda en bakpoeder.
- Meng vervolgens alle ingrediënten. Bak in ongeveer 30-40 minuten gaar, afhankelijk van je bakvorm(pjes). Laat ietsje afkoelen voordat je de cake uit de vorm haalt.