Een pizza calzone is een van mijn favorieten als ik ergens pizza ga eten. Thuis heb ik al vaker pizza gemaakt, maar nog nooit een calzone (ofwel dubbelgeklapte pizza). Tijd om eens uit te proberen dus!
Portie:
2 middelgrote pizza’s
Ingrediënten:
- 1,5 deciliter handwarm water
- 1/2 zakje instant gistkorrels
- 1 theelepel suiker
- 250 gram volkoren speltmeel
- 1/2 theelepel zout
- 2-3 eetlepels olijfolie
Ingrediënten topping:
- Blikje gepelde tomaten
- Handje geraspte kaas
- Zout, peper, basilicum, oregano en knoflook
- Vulling naar keuze (bijvoorbeeld champignons, paprika en veganistische kaas)
Bereiding:
- Meng gist met suiker in een kommetje en los op in een 1/2 deciliter van het water. Roer mengsel glad.
- Meng meel en zout in een beslagkom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de gistoplossing. Schenk olie en de rest van water erbij en kneed deeg met de hand of keukenmachine in 5-10 minuten tot samenhangend deeg. Deeg moet ongeveer net zoals een post-it plakken. Laat deegbal een uur rijzen in een bak afgedekt met natte theedoek op een warme plek.
- Verwarm oven voor op 250 graden.
- Verdeel deeg in twee porties. Rol deegballen uit met behulp van beetje bloem op je werkblad en een deegroller. Hoe platter hoe beter.
- Beleg de helft van de pizza’s met gepelde tomaten en strooi hier rest van ingrediënten overheen. Laat de rand aan de zijkant vrij. Vouw pizza stevig dicht en vouw eventueel de rand om. Smeer de rand in met olijfolie.
- Bak pizza’s in ongeveer kwartier gaar. Enjoy!