Een dessert met maar vijf basisingrediënten die je kan verwerken tot taartje of zoetigheid in een glas. De verse cranberry’s verschijnen weer in de winkel en passen goed bij elk kerstmenu. Denk aan saus bij je hoofdgerecht of verwerkt in je dessert. Met hun zurigheid kunnen ze zoetigheid compenseren en dat maakt het geheel net wat frisser. Dit recept maakte ik in opdracht van La Place en is daarom ook op www.laplace.com te vinden.
Portie:
2 personen
Ingrediënten deeg:
- 75 gram volkoren speltmeel
- 50 gram kokosolie
- 35 gram kokosbloesemsuiker
Ingrediënten cranberrysaus:
- 150-200 gram cranberry’s
- Kokosbloesemsuiker naar smaak
- Eventueel kaneel
- Eventueel agar agar of ander verdikkingsmiddel
Ingrediënten yoghurtdeel:
- Plantaardige yoghurt, zoals soja- of kokosyoghurt
- Eventueel kokosbloesemsuiker naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en begin met het maken van het deeg. Meng speltmeel, kokosolie en kokosbloesemsuiker tot een deeg. Verdeel deeg over twee ingevette vormpjes of bak het als een of twee plakken op een bakplaat. Na 15 minuten haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.
- Ondertussen zet je ook vast de saus op. Kook de cranberry’s in een laagje water met kokosbloesemsuiker (maak het niet te zoet) en eventueel kaneel in ongeveer 20 minuten tot een saus. Als je de saus dikker wilt maken, dan kook je een paar minuten agar agar mee volgens verpakking. Laat ook de saus afkoelen.
- Vindt je de yoghurt te zuur, doe hier dan een beetje kokosbloesemsuiker doorheen. Voor het taartje haal je de vormpjes uit de bodem en vul je deze met yoghurt en cranberrysaus. Voor het dessert-in-glas vul je twee glaasjes met verbrokkelde koekstukjes, yoghurt en cranberrysaus. Enjoy!
