FODMAP – Het leed dat dieet heet

FODMAP

FODMAP – Het leed dat dieet heet

FOD-watte? Op dit moment volg ik het FODMAP-dieet. Laten we even voorop stellen dat ik geen groot voorstander ben van diëten, maar wel redenen heb om dit te doen. Bijna iedereen heeft weleens een foodbaby, oftewel een opgeblazen buik, na een uitgebreide en meestal minder gezonde maaltijd gehad. Stel je nou voor dat je dit elke dag zou hebben, geen pretje toch?

 

Wat begint als vage klachten af en toe, kan eindigen in dagelijkse vervelende buik- en darmklachten. Dat moment dat je niet meer in je normale broeken past zonder aangekomen te zijn en je je zelf steeds ongelukkiger voelt in je eigen lijf. Het werd tijd om naar een diëtist te gaan om te zoeken naar een oplossing. Deze kwam met het zogenaamde FODMAP-dieet.

 

Wat is het voor dieet?

Het FODMAP-dieet is een zogenaamd eliminatiedieet. Sommige producten zijn hoog (slecht) en sommige zijn laag (goed) in FODMAP’s. Eerst eet je 4-6 weken geen producten waar je last van kunt krijgen en daarna ga je ze een voor een weer toevoegen, zodat je kunt kijken of je lijf ergens op reageert. Kijk voor een productoverzicht bijvoorbeeld op deze link.

 

In de praktijk

Ik schreef al eerder een blog over waarom ik zoveel veganistisch eet (deze blog). Vegan FODMAP is een erg beperkt dieet, aangezien vlees laag in FODMAP’s is. Er zijn veel soorten voeding die afvallen op dit moment, denk aan: ui, knoflook, bonen, veel groente- en fruitsoorten, tarwe. Ik heb het er dan ook moeilijk mee, vooral omdat het zo moeilijk is om spontaan iets te eten buitenshuis. Je kunt niet meer zomaar iets in je mond stoppen of ergens iets op de kaart bestellen. Op dit moment zit ik in de fase dat ik alle ‘slechte’ voedingssoorten moet vermijden en heb ik minder inspiratie voor leuke recepten. Ik ben dan ook druk opzoek naar inspiratie en tips. Ik hoop er snel, samen met mijn diëtist, achter te komen waar ik precies last van heb. Tot die tijd ben ik blij met alle steun en tips van jullie. 🙂

 

Niet gevonden wat je zocht?