Op 3 oktober mochten de foodreporters van La Place een kijkje nemen bij hun vaste appelleverancier: familie van Wijk in ’t Goy (vlakbij Utrecht). Hier werken veel generaties van de familie samen aan wel heel smakelijke appels.
We werden ontvangen met een kopje koffie en een stuk appelkruimeltaart van La Place. Hierna gingen we algauw richting de appels. Achter de tractor hingen appelbakken waarin we vervoerd werden.
Naast appels, worden er hier ook peren gekweekt. Ze hebben allerlei soorten bekende en onbekende(re) rassen.
Er is veel natuur ‘aangelegd’ bij de appelbomen, zoals bloemenstroken. Dit is om de huisvesting van insecten te bevorderen. Ook wordt er nestmateriaal voor bepaalde insecten neergezet. Insecten zijn een natuurlijk bestrijdingsmiddel.
We mochten zelf appels plukken. De bomen hingen megavol met heerlijke appels. Stiekem even proeven van de verse appels.. Lekkerder dan direct van de boom worden ze niet.
Wist je dat… … Appels tot wel een jaar opgeslagen kunnen worden? Dit gebeurd in een koeling met heel weinig zuurstof op een lage temperatuur. … Biologische bestrijdingsmiddelen soms slechter zijn voor het milieu dan normale bestrijdingsmiddelen? Daarom kiest dit bedrijf voor een combinatie van beide. … Een laboratorium precies kan uitrekenen hoeveel voeding een appelplant nodig heeft? Daar hebben ze computers voor die onder andere rekening houden met zonuren en vochtigheid.
Dit jaar was het weer perfect voor de appels: de nachten waren koud en de dagen warm. Dit is ook wat zorgt voor de mooie (rode) kleur. Daarnaast ligt deze boomgaard in de buurt van de Betuwe, waar een groot deel van de Nederlandse appels vandaan komen. Een echte appelstreek dus.
Tot slot hebben we een na een appelproeverij nog een heerlijke lunch gehad. Als kers op de taart kregen we ook nog appels en peren mee naar huis met een misse: verzin een recept met appels/peren met maximaal 5 ingrediënten. Het was een zeer geslaagde en interessante dag.