Ik geloof persoonlijk dat we vlees, eieren en melk prima kunnen vervangen door andere dingen. Er komen steeds meer vleesvervangers op de markt en ook voor eieren en zuivel zijn er veel alternatieven te koop of te verzinnen, zoals havermelk en sojayoghurt. Gaan we een vleesloze toekomst tegemoet of is het gewoon een trend?
Bewustwording
De laatste tijd ben ik steeds meer vraagtekens aan het zetten bij het consumeren van dierlijke producten. Hiermee bedoel ik niet alleen vlees en vis, maar ook bijvoorbeeld melk en eieren. Het is begonnen met het kijken van documentaires zoals ‘Cowspiracy‘ en ‘Forks over knives‘, die je gewoon op Netflix kunt vinden. Daarnaast ging ik mezelf ook inlezen op verschillende internetsites en boeken over veganisme. Hieronder een aantal vragen waar ik mezelf mee bezig heb gehouden. En ja, ik eet nog steeds vlees – maar wil niet zomaar meer mijn ogen sluiten voor het verhaal achter de biefstuk.
Is biologisch vlees niet beter dan normaal vlees ?
Allereerst moet ik zeggen dat elke stap voor een betere huisvesting van dieren een goede stap is. Alleen wijkt de natuurlijke leefomgeving vaak nog zoveel af van de dieren in de vee-industrie, dat je je afvraagt waar de grens tussen goed en slecht ligt. Als een varken zich niet om kan draaien in z’n hok of een kip in zo’n grote stal zit dat deze bijna niet kan lopen, dan vinden wij dit niet goed. Geef ze iets meer ruimte en ze krijgen een keurmerk ‘beter leven’ met 1, 2 of 3 sterren.
Waarom niet gewoon vegetarisch eten?
Wanneer je vegetarisch gaat eten en in plaats van vlees (veel) extra kaas en eieren gaat eten, houdt je helaas ook dierenleed in stand. Net als bij vrouwen, geven koeien alleen melk als ze hebben gebaard. In veel gevallen worden kalfjes binnen 24 weggehaald bij hun moeder en kan het melken beginnen. De meeste haantjes die geboren worden – de helft van de kuikentjes – zijn niet nodig en worden daarom versnipperd. Haantjes geven immers geen eieren. De hennen moeten zo snel mogelijk groeien met zo veel mogelijk kilo’s vlees op de dijen.
Wat is de toekomst van vlees?
Het is een feit dat voor de bio-industrie veel grond, water en voer nodig is. Hier in het ‘Westen’ zijn we gewend om veel vlees te eten en soms wel drie keer per dag. Wanneer andere landen, waar nu relatief weinig vlees wordt gegeten, onze hoeveelheid vleesconsumptie ook gaan volgen, zouden we méér dan één wereldbol nodig hebben. Wat er gaat gebeuren als we geen maatregelen nemen en gewoon afwachten, weet niemand.
Wat als we mensen zouden aandoen, wat we nu dieren aandoen? Mogen we dieren gebruiken voor ons eigen plezier of zouden we onszelf minder superieur moeten voelen naar andere diersoorten toe? Wat vindt jij?