Help, ik ben niet gelukkig! – over overspannen zijn

Fanny Schouten

Help, ik ben niet gelukkig! – over overspannen zijn

Iedereen heeft een burn-out tegenwoordig, wordt er gezegd. Een burn-out hebben is een welvaartsziekte. Het is allemaal makkelijk gezegd, totdat je zelf thuis komt te zitten. De afgelopen jaren is het voor mij heel duidelijk geworden dat het roer echt om moest gaan in mijn leven. Al werd me dat pas duidelijk toen ik niet meer in staat was was om op een normale manier mijn leven te leven. Wat heb ik allemaal geleerd van overspannen zijn?

 

‘Ken je mij? Wie ken je dan?
Weet jij mij beter dan ik?
Ken je mij? Wie ben ik dan?
Weet jij mij beter dan ik?’

– Songtekst Ken je mij van Trijntje Oosterhuis

 

Hoe het begon

Central Park, New York
New York

Jaren geleden ben ik aan twee opleidingen begonnen waar ik niet helemaal achter stond, daarnaast had ik ook gewoon een bijbaantje. Op mijn werk voelde ik me veel meer gewaardeerd dan op school, dus op een gegeven moment besloot ik om fulltime te gaan werken en school eventjes te laten voor wat het was. Ruim vijf jaar later was ik nog steeds aan het werk, in de horeca welteverstaan. Alhoewel werken in de horeca vaak redelijk zwaar is, heb ik het een lange tijd naar mijn zin gehad – totdat ik vorig jaar echt op mijn reserves begon te lopen. Toen ik huilend naar het werk ging en huilend weer naar huis ging, wist ik dat de koek echt op was en kon ik het niet meer ontkennen. Dat ik al lange tijd (bijna) geen energie meer had om dingen te doen in mijn privéleven negeerde ik al lange tijd. De geweldige reis die ik maakte naar New York in 2016 heeft het écht ziek worden wat uitgesteld, maar het was onvermijdelijk zolang er niks veranderde.

 

Terwijl de wereld om me heen doordraait, lijkt mijn wereld stil te staan.
Mensen blijven vragen hoe het met me gaat, ook al lijk ik daar nooit een zinnig antwoord op te kunnen geven.
Niemand die begrijpt wat er in mijn hoofd omgaat, zelfs ik niet.
Van pure blijdschap op het ene moment naar tranen die blijven komen een moment later.

– Fanny Schouten, 7-jan-2018

 

Daar zit je dan…

Pancakes met vers fruit
Pancakes met vers fruit

En dan zit je opeens ziek thuis. Veel tijd om na te denken en uit te rusten. Wat ik me vooral kan herinneren is hoe alleen en onbegrepen ik me voelde. Ik had het gevoel dat de enige op de wereld was met deze problemen en dat ik er vooral met niemand over kon praten, iedereen had toch wel zijn/haar mening meteen klaarstaan over mijn situatie. Daarbij moest ik om niks of kleine dingetjes huilen. Ook was ik boos – boos op de wereld, maar vooral op mezelf. Ik was toch veel te jong om ziek thuis te zitten? Ik had het toch helemaal niet zo slecht? Had ik niet een mooi huisje, lieve familie, geweldige vrienden en een leuke partner?

 

Kom maar bij mij
Dan zet ik alles opzij
Kom maar bij mij
Huil lekker uit
En laat je tranen vrij

– Songtekst Kom maar bij mij van Marco Borsato

 

Wat is geluk?

Piramide Maslow
Piramide Maslow

Er zijn veel definities van geluk te vinden, een kleine selectie:

  • De situatie waarin onze diepste behoeften zijn verwezenlijkt.
  • Het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden.
  • Een prettige loop van omstandigheden.

Naar mijn mening heeft geluk weinig te maken met de dingen die je bezit, maar veel meer met hoe je in je vel zit en in hoeverre kan je genieten van wat je wél hebt.

 

Kom vlieg met me mee
Over land over zee
Want het avontuur ligt ginds achter de horizon
Wie of wat je ook bent
Dit is het moment
Het is nu of nooit vlieg weg en kijk niet achterom
Er ligt meer voorbij die grens dan je ooit denken kon

– Songtekst Vlieg met me mee van Trijntje Oosterhuis

 

Hoe gaat het nu met mij?

Fanny_suikerspin
Met suikerspin

Het heeft me veel tijd en gesprekken gekost om te komen waar ik nu ben. Ik ben nu ruim één jaar verder sinds mijn ziekmelding. Langzaam maar zeker durf ik steeds meer na te denken over mijn toekomst en wat ik echt zou willen doen met mijn leven, wat ik nog nooit eerder gedaan heb in mijn leven. Ik leer weer om te vertrouwen op mijn lichaam en geest, dat ze me niet zomaar weer in de steek gaan laten. Mijn vrienden, familie en partner hebben me echt door de slechte periodes heen gesleept – daar ben ik ze heel dankbaar voor.

 

Helpende gedachtes

  • Je mag jezelf zijn, met al je perfecties en imperfecties.
  • Echt geluk zit in jezelf.
  • Je moet me nemen zoals ik ben.
  • Je hebt niet overal controle over.

 

Kortom: Je mag gelukkig zijn! 🙂

Niet gevonden wat je zocht?