Mijn top 5 vleesvervangers

Plaatpizza met tofu

Mijn top 5 vleesvervangers

Stel, je wilt lekker een dagje zonder vlees of vis. Wat ga je dan eten als vervanging? Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld iets met bonen te gaan doen of je vervangt je stukje vlees door iets wat er enigszins op lijkt. Hierbij een overzicht van mijn favorieten.

 

Note: De top vijf zou in elke willekeurige volgorde kunnen staan, aangezien ik van allen fan ben. 🙂 Lees en laat je inspireren, laat vooral goede aanvullingen horen als je ze hebt.

 

1. De Vegetarische Slager-producten

De Vegetarische Slager? Maar een slager kan toch niet vegetarisch zijn? Nee, daar heb je gelijk in. Dit bedrijf maakt producten van onder andere lupine en soja die heel erg lijken op realistische vlees- en vissoorten. De makkelijkste manier om een kipcurry of een broodje hamburger vega te maken. Te koop bij verschillende supermarkten met een wisselend assortiment.

 

2. Tofu, zijdentofu of tofugehakt

Van zichzelf heeft tofu niet veel smaak, dus zal je wel even een lekker recept op moeten zoeken om het een smaak te geven. Van tofu maak ik regelmatig een soort roerei, ofwel scrambled tofu. Van zijdentofu kan je een omelet of taart maken. Tofugehakt gebruik ik voor bijna alle recepten waar normaal gesproken gehakt in zit, bijvoorbeeld voor lasagna of chili con carne. De echte vleeseten zal het verschil bijna niet proeven. Tofu en tofugehakt koop je bij de supermarkt en zijdentofu bij een toko of biologische winkel.

 

3. Vegaburgers van Vivera

Vivera krijgt een steeds groter assortiment aan producten, waarvan veel veganistisch. Tegenwoordig hebben ze net als de Vegetarische Slager vegakipstukjes en hebben ze recentelijk een aantal groenteburgers gelanceerd. Hieronder een met zoete aardappel, een met champignons en een met groene bonen. Zeker het proberen waard. Over het algemeen heeft de Jumbo het grootste aanbod van Vivera, maar ook bij andere supermarkten kun je producten van hen vinden.

 

4. Falafel

Tegenwoordig kent bijna iedereen falafel, je ziet ze ook steeds vaker verschijnen op het menu bij leuke eettentjes en allerlei evenementen. Deze balletjes zijn gemaakt van kikkererwten, verschillende groentesoorten en fijne kruiden. Ze zijn heerlijk op een boterham of in een salade. Je kunt ze vinden in elke supermarkt in verschillende varianten van meerdere merken.

 

5. Vegakroket en -bitterballen

Ik zie ze in steeds meer winkels verschijnen: de plantaardige kroket. En dan bedoel ik geen groente- of een kaaskroket, maar een die heel erg lijkt op de klassieke ‘vleesragout’-kroket. Daarnaast liggen vaak ook de geliefde bitterballen, we blijven immers echte Hollanders die gek zijn op bitterballen met mosterd. Je kunt ze vinden bij biologische winkels, bij sommige Jumbo’s en Aldi’s.

 

Niet gevonden wat je zocht?