Gastblog Jelske Marit: Mijn weg naar een plantaardig voedingspatroon

Gastblog Jelske Marit: Mijn weg naar een plantaardig voedingspatroon

Voor mijn eerste gastblog heb ik net-afgestuurde diëtiste Jelske gevraagd. Ik ben namelijk erg geïnteresseerd in de effecten van voeding bij ziektes en kwalen – waar zij niet alleen heel veel kennis over heeft, maar (helaas) ook ervaringsdeskundige is. Jelske vertelt over haar weg naar een plantaardig voedingspatroon.

 

Vertel eens iets over jezelf…

Ik ben Jelske Marit Oosterhof en ik neem jullie graag mee in hoe en waarom ik heb besloten een plantaardig voedingspatroon te volgen. Bij mij is op mijn 19e de diagnose Multiple Sclerose (MS) gediagnosticeerd, oftewel 6 jaar geleden. Aangezien ik voeding & diëtetiek heb gestudeerd weet ik wat voeding in het geval van vele ziektes kan betekenen. Sinds ik de diagnose MS heb gekregen ben ik gaan zoeken naar richtlijnen voor deze ziekte. Helaas zijn deze er niet, dus ik voelde mij geroepen om te gaan bekijken of het aanpassen van mijn voeding in mijn geval wat kon betekenen.

 

Fight or feed

Hoe kwam je uit bij dit eetpatroon?

Al snel kwam ik erachter dat een aantal diëten zijn geschreven door doctoren met (kennis van) MS. Dit heeft mij gezet tot het onderzoeken wat voor mij geschikte voeding is en wat (hopelijk) mijn ziekte verloop positief kon verbeteren. Ik kwam er op een gegeven moment achter dat pure voeding in de geschreven diëten voor ziektes vrijwel altijd naar voren kwam. Zo min mogelijk pakjes en zakjes en geen kant en klare producten. Met deze reden ben ik hier meer informatie over gaan zoeken. Ik stuitte al snel op een plantaardig/vegan eetpatroon.

 

Is plantaardig eten moeilijk voor je?

Voor ik hiermee begon heb ik meer informatie over plantaardig opgezocht. Want “vegan” was in mijn ogen veel te moeilijk. Daarbij moet ik door mijn ziekte mijn gewicht onder controle houden, aangezien dit snel te laag is, en hierdoor leek het in het begin voor mij niet mogelijk. Hoe meer ik hierover las, des te meer kwam ik erachter dat er ook genoeg producten zijn die plantaardig zijn en veel calorieën bevatten. Toen ik hierachter kwam werd het voor mij al snel duidelijk dat ik plantaardig kon gaan eten, en dat het zeker mogelijk is dat mijn eetpatroon voldoende voedingsstoffen zou bevatten. Hier ben ik vol goede moed mee begonnen en sindsdien heb ik niet meer anders gedaan, want plantaardig eten voelt voor mij als het meest passend. Ik heb sinds ik plantaardig eet mijn energie beter onder controle, en vooral dit is erg prettig bij MS wat

Ik weet wat voor voeding ik kan nemen waardoor ik mijn lichaam meer in de hand heb en hierbij ben ik er helemaal van op de hoogte welke snacks geen dierlijke producten bevatten. Het is mij makkelijker afgegaan dan ik vooraf had durven denken. In het begin kreeg ik veel reacties van anderen waarin mij werd afgeraden om plantaardig te eten, maar ik heb doorgezet en ik heb hier absoluut geen spijt van. Hoe meer ik het grote voordeel zag, hoe meer geïnteresseerd ik was om er telkens weer meer over te lezen en kijken. Zo kwam ik op meerdere vegan films & documentaires. Ik heb ze allemaal gekeken en elke keer zat ik met verbazing te kijken en vielen er puzzelstukjes op zijn plek. De film die bij mij de meest indruk heeft gemaakt is “What the Health”.

 

Jelske Marit Oosterhof

Jelske ook volgen?

Je kunt haar vinden op Instagram en Facebook onder de naam Jelske Marit. Ze laat elke dag vol enthousiasme zien wat ze eet en waarom ze dit doet. Ook deelt ze tips voor het oppakken van een gezond voedingspatroon. Natuurlijk kan je ook bij haar terecht voor advies over een goed dieet, stuur haar vooral een berichtje voor hulp bij elk voedingspatroon.

 

Niet gevonden wat je zocht?