Autisme bij vrouwen: Wat is daar zo bijzonder aan?

Autisme bij vrouwen: Wat is daar zo bijzonder aan?

Vandaag deel ik deel twee in de serie 'autisme bij vrouwen'. Ik ga in op wat er bijzonder is aan autisme bij vrouwen en geef je een overzicht van mijn favoriete boeken.

Verwachtingspatroon

Vrouwen komen van Venus en mannen van Mars, je kent de uitspraak wel. Alhoewel het een beetje stigmatiserend is, zijn de verwachtingen voor mannen en vrouwen die wij hebben toch niet hetzelfde.

Van vrouwen verwachten we:

  • Dat ze sociale vlinders zijn;
  • Dat ze rekening houden met andere mensen;
  • Dat ze empathie tonen;
  • Dat ze interesse tonen in veel onderwerpen.

Het lukt niet

Vrouwen met autisme zijn over het algemeen heel hard getraind in het voldoen aan gestelde verwachtingen, door de maatschappij en door zichzelf. Ik zou mezelf dan ook bijna een expert kunnen noemen in ‘normaal lijken’. Het probleem is dat meedoen met de rest vaak ontzettend veel energie kost en dat vrouwen met autisme toch een keer door de mand gaan vallen als je ze wat beter kent.

Voor mij bekende situaties:

  • Er wordt om feedback gevraagd en ik ben zo eerlijk dat iemand zich gekwetst voelt, terwijl ik juist iets positiefs wou overbrengen.
  • Ik kom een bekende tegen terwijl ik dat niet verwacht, ik doe zo hard mogelijk mijn best om me te verstoppen.
  • Mensen vertellen me iets over een onderwerp dat me niet interesseert, ik kan mijn aandacht er totaal niet bij houden.

Leesvoer over autisme

Ik ben gek op lezen, vooral op boeken waar ik niet al te veel bij na hoef te denken. De laatste jaren zijn er een aantal boeken over autsime op de markt gekomen die ik met veel plezier heb gelezen, ik geef je mijn tips.

  • Het Rosie project / effect / resultaat (Graeme Simsion) – Deze triologie gaan niet over een vrouw, maar over een man – alleen daarom niet minder interessant. Deze man met autisme is opzoek naar de liefde en dit zorgt voor allerlei grappige en mooie situaties.
  • Zondagskind (Judith Visser) – Een autobiografische roman over een meisje die opgroeit met autisme, zonder dat ze weet dat ze het heeft.
  • Aspergirl (Rudy Simone) – In dit informatieve boek worden alle aspecten van een leven met autisme beschreven, daarnaast lees je veel ervaringen van vrouwen met Asperger. Andere boeken van Rudy Simone zijn trouwens ook een aanrader.

Niet gevonden wat je zocht?